26 septembrie 2012

Empatia


"Trebuie să învăţaţi să simţiţi pe alţii mult mai bine. Voi numiţi această capacitate empatie. Cu cât reuşiţi să întăriţi această capacitate în voi, cu atât veţi fi în stare să renunţaţi fără forţare la orice judecare.
Din păcate există în voi o anumită frică. Asta constă în faptul că nu îndrăzniţi să înţelegeţi unii pe alţii deoarece vă gândiți, că atunci trebuie să şi aprobaţi ceea ce spune sau face celălalt.
Evident că este total diferit a înţelege pe cineva, şi total diferit a aproba comportamentul cuiva. Trebuie să străduieşti întotdeauna a înţelege. Înţelegerea este capabilă să extragă din inima voastră dintele de venin al urii. Doar înţelegerea poate fi singura bază a oricărei convieţuiri. Doar acela poate spune că toţi oamenii sunt aproapele lui, cine este capabil să înţeleagă pe toţi. Cine nu este capabil de asta, acela nu este capabil să trateze ca aproapele său pe oricine.
Nu este important să te înţeleagă pe tine. Dar este indispensabil pentru tine, să poţi înţelege pe alţii în orice împrejurare, dacă vrei să realizezi aici pe pământ a două poruncă principală, fără de care nu poţi realiza nici pe prima.
Dar merg mai departe. Trebuie să învăţaţi să înţelegeţi pe voi înşivă. Nici aici nu trebuie să vedeţi identitate între înţelegere şi aprobare. Doar acela este capabil de adevărata convertire în adâncul său, care poate înţelege comportamentul său neaprobat de el. Doar aşa devine capabil cineva să corijeze arcurile de comportament, şi să adopte pe bune direcţia aprobată şi de el însuşi.”  (Vocea - 1/78)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu